Научете какви видове препарати за почистване има и за какви случаи се използват.

Има няколко неща, които са по-досадни от бавно оттичащ се или запушен дренаж – мазната вода, запушена в кухненската ви мивка, или сапунена вода, която не се оттича във вашата душ кабина или вана. Всичко това не е хубава гледка и е нещо, което не може да бъде пренебрегнато. Добрата новина е, че запушени или бавно оттичащи се канали често могат да бъдат изчистени без нужда от обаждане на водопроводчик. Според експерти първата стъпка към изчистването на всяко запушване е използването на правилното бутало въз основа на мястото, където се намира запушването (мивка или тоалетна). Не забравяйте първо да покриете всеки преливник за максимално налягане, изключете водоснабдяването и винаги използвайте бутало преди (не след) използването на химически почистващ препарат, за да избегнете химикала да се пръсне обратно към вас и в очите ви.

След използване на бутало, ако дренажът все още е запушен, химически или ензимен препарат за почистване може да помогне. Различните почистващи препарати работят за различни видове на запушванията – например този, който работи за бавно оттичащ дренаж, вероятно няма да работи за пълно блокиране. Химическите почистващи препарати за отпушване работят най-бързо, но също така имат потенциал да причинят повече щети. Ензиматичните почистващи препарати са по-бавни за изчистване на запушванията, но обикновено са по-малко вредни. За да изберете най-ефективния препарат за отпушване на канали, трябва да прецените вида на запушване и състоянието на тръбите ви.

Видове почистващи препарати за отпушване

Има три вида течни почистващи препарати за източване, всеки подходящ за различни места за източване и различни видове тръби и запушалки. Видът и възрастта на вашите тръби трябва да бъдат посочени в доклада за инспекция на дома ви. За да определите типа на запушване, отворете капака за източване (ако има такъв) и проверете отвора за източване с фенерче; запушванията, разположени в близост до отвора, могат лесно да бъдат идентифицирани като коса, хартия и т.н.

Ако запушването е по-дълбоко, направете предположение въз основа на местоположението на запушването (кухненските мивки са магнити за храна и мазнини, мивките в банята и ваните често събират косми и сапун, а тоалетните се запушват от хартиени продукти). Можете също така да пуснете дренажна камера през тръбата и да проверите получените изображения, за да определите типа на запушване.

Ензиматичните почистващи препарати за отпушване съдържат бактерии, произвеждащи ензими, които се хранят със отпадъчните запушвания. Те са предназначени за месечна употреба за превенция от запушвания и могат също така да изчистят блокирания, състоящи се от мек материал като коса или хартия, но не и по-твърда структура като мазнина или сапунена измет; дори меки запушвания могат да отнемат до 24 часа, за да се изчистят. Техните нежни формулировки са не корозивни за по-нови и по-стари пластмасови и метални дренажни тръби в мивки, душове, вани и тоалетни. Обикновено те не съдържат вредни токсини и дразнители на кожата / очите, така че в повечето случаи не се изисква защитна екипировка.

Каустичните почистващи препарати за отпушване, направени с алкални химикали като натриев хидроксид, превръщат запушения материал в каналите в сапунено вещество, което се разтваря при заливане с обикновена вода. Те са сполучливи при премахнете храната, мазнините и сапунените мръсотии от мивките, душа или ваните – обикновено в рамките на 30 минути, въпреки че повечето не са предназначени за използване в тоалетни, тъй като не се справят с хартиени продукти. Те се считат за безопасни за използване в по-нови (на възраст под 20 години) пластмасови или метални тръби, изработени от неръждаема стомана или мед. Избягвайте да ги използвате при пластмасови повърхности и тръби на повече от 20 години (които те могат да омекотят), в по-стари метални тръби или тръби от всяка възраст, изработени от месинг, алуминиев хром или поцинкована стомана, които могат да повредят или корозират. Въпреки че са по-малко токсични от киселинните почистващи препарати (и обикновено нямат мирис), те могат да изгорят кожата или да раздразнят очите или носа при контакт или вдишване, така че носете респиратор, предпазни очила, дрехи за покриване на кожата и ръкавици, изработени от химически устойчив материал при работа.

Почистващите киселинни препарати, съдържат сярна или солна киселина. Те са достатъчно мощни, за да изчистят натрупани отпадъци като косми, храната, мазнини, сапунена измет или запушванията на хартиена основа за 15 минути или по-малко. Почистващите киселинни препарати за канали обикновено са безопасни за по-нови пластмасови или метални тръби (например мед) в канализацията за мивка, вана, душ и тоалетна. Не ги използвайте върху по-стари пластмасови или метални тръби или тръби от всяка възраст, изработени от алуминиев хром, неръждаема стомана или поцинкована стомана. Те са способни да изгарят кожата и да дразнят очите и белите дробове, ако се вдишват така, че предпазните средства – дихателен препарат, предпазни очила, покриващи кожата дрехи, които да са химически устойчиви – са задължителни при работа.

Как безопасно да използвате почистващи препарати за отпушване?

Ето някои важни предпазни мерки, които трябва да предприемете при изчистване на запушени канализации:

Следвайте точно всички указания на етикета на почистващия препарат за отпушване. Бъдете сигурни, че стаята е добре вентилирана. Не оставяйте почистващия препарат за отпушване вътре в канализацията по-дълго от посоченото.

Носете ръкавици и защита на очите. Не стойте във вана или душ кабина, когато изсипвате почистващия препарат.

Внимателно изсипете почистващия препарат, за да избегнете разливане. Каустичният характер на някои химически почистващи препарати може да повреди околния камък, мрамор, неръждаема стомана и други материали.

Никога не смесвайте почистващи препарати за източване с други почистващи препарати – дори домашно приготвени – или изсипете втори почистващ препарат, ако първият не работи. Химическата реакция може да причини токсичен газ или дори експлозия.

Винаги промивайте добре изтичането след използване на химически почистващ препарат, следвайки инструкциите за опаковката за температурата на водата и колко продължително трябва да изплакнете.

Никога не се опитвайте да изчистите тоалетна запушване с химически почистващ препарат. Използвайте бутало, тоалетен шнек (стандартна дренажна змия може да повреди или напука порцелана) или почистващ естествен ензим. Ако запушването все още остане, обадете се на професионален водопроводчик.

Ако след всички спазени процедури Вашите канали са все още запушени или се оттичат бавно, свържете се с нас. Ние, от КаналиБг, ще се погрижим да установим и предотвратим бързо всякакъв вид запушвания.

Call Now Button