Научете как прочита процеса на изграждане на водопроводната инсталация.

Голяма част от хората не знаят много за водопроводните системи, ВИК инсталацията включва повече от това, да завъртим дръжките на крана, и водата да потече и когато натиснем казанчето на тоалетната, водата да отмие отпадъците. Всъщност, когато не разбираме как работи тази система, може да пропуснем важни моменти от профилактиката й. Това може да затрудни диагностицирането и решаването на проблеми, възникващи с водопроводната система в дома.

Един от най-добрите начини да разберете как работи водопроводната система е да се запознаете с водопроводната инсталация. Знаейки как всички части на системата се изграждат и се свързват заедно, може да разберете какво се случва, когато нещо се обърка. Ако все още не сте сигурни как да се справите, можете да потърсите услугите на КаналиБг. Прочетете следващите редове, за да научите повече за процеса на водопроводната инсталация.

Кога се инсталира водопроводът?

Когато изграждате нова къща или сграда, водопроводната система е едно от първите неща, върху които се работи. Канализационните помещения се изграждат преди да се излеете основата на жилището. Изграждането на ВиК инсталацията продължава по време на цялото строителство.

Грубият етап на водопроводната инсталация, за който ще говорим повече след малко, се случва едновременно с инсталациите за окабеляване и прокарването на каналите. Приспособленията се инсталират преди стените да се издигнат, дренажните системи се правят по същото време, а капаните и крайните детайли се добавят накрая.

Изготвяне на план и схема на ВиК инсталация

Етапът на планирането е моментът, когато трябва да се прецени къде да бъде прокарана всяка една водопроводна линия в къщата. Всички линии трябва да се свържат с основната дренажна линия. Това е времето, когато истинската работа по проектирането на водопроводната система започва.

Реализирането се случва, след като стените са поставени в рамка, но преди да се започне сухото строителство. Всички основни канализации се инсталират по време на този етап, въпреки че нито едно от приспособленията не се свързват към канализацията към този момент. По време на тази част от процеса се инсталират водоснабдителните тръби и тоалетните фланци.

Инсталиране на водопроводни тела

По време на процеса на рамкиране, но преди стените да се изградят, могат да се инсталират по-големите тела. Те могат да включват душове, вани, джакузита и всякакви други големи структурни водопроводни тела.

В този момент трябва да се поставят по-големите тела, защото често приспособленията са твърде големи, за да преминат през поставените в рамка врати. Стаята трябва да бъде изградена около тях. За да избегне повреда на приспособленията по време на този етап, те трябва да се покрият с картон или плат.

Основна захранваща линия

След планирането и монтирането на големите водопроводни тела е  време да се започне свързване на основната водоснабдителна линия на жилището или сградата. Основната линия под налягане трябва да се разположи под земята под нивото на замръзване, за да се предотврати спукване на тръбите през зимата. Оттам тя се разделя на две линии: едната, която доставя студена вода, а другата, която тече към бойлера.

В повечето домове по-малките водни линии се отделят от основното захранване, за да отидат до всяко приспособление в къщата. В някои домове обаче се използва многообразна доставка, която работи като прекъсвача в електрическата система на вашия дом. Вместо да се движат директно към всяко приспособление, отделните линии се движат към контролен панел, който ви позволява да изключите горещата или студената вода към всяко приспособление, без да изключвате водоподаването към цялата къща.

Дренажни тръби за ВиК инсталация

Докато основната захранваща линия подава вода към дома Ви, дренажните тръби извеждат водата и други течни отпадъци от него. Основният дренаж обикновено е с диаметър четири инча. Всяко източване на отпадъци в къщата се свързва с тези основни дренажни тръби.

След като всички канализационни линии са свързани с дренажната линия, отпадъците се пренасят към първичната канализация. Тя е разположена под земята, за да не замръзва през зимата. Оттам се свързва в септична система или общински канализационни линии.

Вентилационни тръби

Вентилационните тръби се инсталират, за да се поддържа безпроблемната протичане на вода в системата. Обикновено те са с диаметър два инча и в зависимост от оформлението на къщата ви може да ви е необходима само една. Понякога допълнителни вентилационни тръби се инсталират в кухни или други райони, твърде далеч от основната вентилационна линия.

Капани и малки тела

След като всички останали компоненти на системата са инсталирани и довършителните работи са в ход, е време да се инсталират капаните и други малки водопроводни тела. Капаните са малки U или S завои в тръби, които задържат малко количество вода,  за да се предотврати задържането на газ. Те обикновено са разположени в шкаф под мивката. Капанът събира коса, пясък и други отпадъци, а също така ограничава размера на предметите, които могат да преминат през останалата част от водопроводната мрежа.

По отношение на инсталирането на мивки, тоалетни и други малки приспособления, това ще бъде едно от последните неща, които вашият водопроводен техник ще направи. Те ще добавят приспособления за мивки и сушилни и други необходими водни линии, които трябва да бъдат прекарани.

Вижте повече информация за ВИК инсталациите на сайта ни. Ние, от КаналиБГ, предлагаме всички видове услуги свързани с водопровода и канализацията на дома. Доверете се на опита и професионализма на нашия екип.

Call Now Button