Защо и кога трябва да пристъпите към ремонт на водопроводната инсталация

Повредата, на която и да е част от водопровода може да доведе до големи щети на собствеността и загуба на обзавеждане. Тръбопроводите и тръбните връзки често се повреждат поради възраст, липса на поддръжка, големи амплитуди в температурата, дефектни компоненти или нискокачествени инсталации. Помислете за факта, че голяма част от тръбопроводите на вашия дом са скрити под бетон или зад стени. Следователно, познаването на очаквания жизнен цикъл на водопровода и индикациите за повреда може да помогне на всеки собственик на жилище да разбере кога е време да замени водопроводната линия на дома си. Имайте предвид, че за всяка къща има изграждане на ВиК инсталация, което е индивидуално. Всяка къща има схема на ВиК инсталация, така че при нужда от смяна на водопроводни тръби, потърсете професионална помощ, която ще Ви гарантира качествена работа и поддръжка.

Материал на тръбата

Оценете водопроводите на дома си, за да определите какъв тип тръбопровод е инсталиран в дома. Различните материали имат различна продължителност на живота и създават различни проблеми. Има правила за изграждане на водопровода и в тях се включват и от какъв материал са тръбите. Когато закупите дома си, доклад за оценка или инспекция ще опише подробно вида на тръбопровода във вашия дом. Запомнете – всеки материал на тръбата има живот

Мед: 50+ години

Месинг: 40 до 45 години

Чугун: 75 до 100 години

Поцинкована стомана: 20 до 50 години

PVC тръбопроводите могат да продължат безкрайно.

Въпреки че тези цикли на дълъг живот може да изглеждат впечатляващи, вие също трябва да вземете предвид тръбните фуги, фитинги и механични компоненти, които свързват водопровода ви с домакински тела. Възрастните или дефектни приспособления и компрометирани връзки могат да доведат до сериозни щети и изтичане на водата.

Признаци за неработещ водопровод

Най-очевидният знак, че домът ви има проблем с водопровода, ще бъдат очевидни пукнатини на тръбите, корозия или течове от тръбопровода. Други знаци също ще покажат проблеми с водопроводите: мокри дъски или зоната зад съдомиялна или мивката, оцветени с вода или изкривени подови настилки и водопроводни тръби с цвят на ръжда могат да показват изтичащи или корозиращи тръби.

Дрънкащ или гърмящ звук от вашите тръбопроводи може да показва блокиране на тръбата. Проверка на местата за обхождане и затворените зони за влажност или мухъл също е индикация за изтичане от тръба. Бавно движещите се дренажи винаги трябва да се изчистват с почистващ препарат за източване или „змията на водопроводчика“, тъй като това показва блокирането в тръбопровода.

Ниско водно налягане

Когато имате ниско водно налягане по време на душ или когато използвате мивката, е трудно да определите точния проблем. Можете просто да имате запушване във водопроводната си тръба или тръбите ви да имат течове или щифтове, които намаляват водното налягане. Пропускливите тръби също могат да повредят вашата основа и рамкиране, причинявайки гниене на дървото и растеж на плесени. А мухълът влияе неблагоприятно на качеството на въздуха ви, което не се фиксира лесно без допълнителни уреди, като пречиствател на въздуха. Отначало може да искате да опитате обикновен пречиствател за източване и да видите дали това облекчава проблема. Непрекъснатите проблеми изискват вниманието на обучен професионалист.

Оцветяване на водата

Освен ако не живеете в селски район, оцветената вода обикновено е причина за безпокойство. Тази кафява или тъмна вода е резултат от корозия във вашите тръби, оставяйки ръжда, докато водата тече през тях. Ако не се обработва, минералните отлагания могат да запушат тръбите, което изгражда налягане. При непрекъснато налягане тръбите в крайна сметка се спукват, причинявайки катастрофални щети. Ако подозирате ръжда или корозия, тръбите ви се нуждаят от незабавно внимание от един от нашите обучени техници.

Използвайте видимите тръби като насока

Ако къщата ви е на 60 или повече години, има значителен шанс да имате видими тръби някъде в дома. Обикновено тръбопроводите ще минават през мазето, което може да ви даде представа за състоянието на тръбите в целия дом. Проверете всички тръби за обезцветяване, лющене, затъмняване, неравности и всичко друго, което изглежда необичайно.

Също така ще трябва да потърсите басейни с вода или тръби, които показват признаци на натрупване на влага. Това ви предупреждава за корозия или тръби, които не запечатват правилно. Това не означава непременно, че се нуждаете от цялостен ремонт на водопровод; някои тръби просто се нуждаят от добро затягане. Ако обаче има значително изтичане, е време да започнете да мислите за надграждане.

Поправете или заменете?

Разглобяването на материал в блокирани тръби, подмяната на дефектни приспособления и тръбни конектори и дори подмяната на дефектни открити тръби са всички проекти, които много хора се опитват сами да поправят, но така рискуват да влошат ситуацията. Имайте предвид, когато проблемът не е изложен на тръбопроводи, а скрит под земята или зад стена, трябва бъдете подготвени за евентуално разрушаване и ремонт на подове / стени.

Добро правило е да замените водопровода, когато реновирате кухнята или мазето си. Редовно проверявайте тръбите и в банята и ако е нужно се свържете с фирма за смяна на тръби в банята.

Каква цена ще платите за всичко това? Можете ли да спестите?

Можете да запазите ниските разходи, като замените само откритите тръбопроводи, ако няма други признаци на течаща вода. Ако обаче стените ще бъдат премахнати, проверете скритите тръби и фуги, за да определите дали те трябва да бъдат фиксирани или заменени. В случай, че вашият проект доведе до по-сложна ситуация, дръжте под ръка контакт на добра фирма за ремонт на водопроводна инсталация.

Без значение дали се налага смяна на тръби в апартамент или къща, ние от „КаналиБг“ разполагаме с нужната качествена техника, за да извършим всякакви ремонтни дейности, свързани с водопроводната инсталация. Имате нужда от качествена диагностика? Оставете това на нас и резултатите ще ви донесат спокойствие и безпроблемна работа на водопровода в дома ви.

Call Now Button