Причините за запушването на каналите и какви начини има за отпушването на каналите. Можете ли да се справите сами и кога трябва да потърсите фирма за отпушване на канали? Ще разгледаме всичко това в следващия материал.

Защо каналите се запушват – причини

Запушените канализации и блокираните тръби могат да започнат като незначителни проблеми, но могат бързо да прераснат в големи проблеми. Запушеният дренаж може да причини бавно оттичане на вода, корозия, наводнение и в крайни случаи подмяна на канализацията и скъпи ремонти, които цени не си струва да плащате. Предотвратяването им започва с разпознаването на причините за запушените канализации. Ето най-често срещаните домакински причини за запушени канали и как можете да ги предотвратите и поправите.

1. КОСА

Косата е голям виновник за блокиране на канализацията, тъй като може да се свърже с мазнини и други лепкави вещества, за да образува запушвания. Най-добрият начин да се справите с запушването от косата е да предотвратите появата й на първо място. Уверете се, че всички канализации имат предпазна мрежа, която да хваща косата и изчиствайте редовно.

2. САПУН

Може да се чудите как сапунът може да причини запушване в тръбите ви. Но традиционните сапунени барове всъщност са направени с грес или мазнини. Мазнината в сапуна се комбинира с минерали във водата и оставя твърд остатък (известен като сапунена измет), който оцветява фитингите за баня и запушва тръбите. Превключете към измиване без сапун и след това почистете налягането на тръбите си, за да премахнете следите от натрупване на сапун.

3. МРЪСОТИЯ

Може да си помислите, че вашите канали и тръби са там, за да измиете нещо. Но докато искате да свалите излишната мръсотия от вас и дрехите си, тя може да се натрупа и да причини проблеми в канализацията ви. Разклатете или изплакнете излишната мръсотия и кал от дрехите и тялото си навън, преди да ги измиете вътре.

4. ХРАНИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

Хранителните отпадъци трудно могат да намалеят. Създайте контейнер за компостиране, за да се отървете от хранителните отпадъци. Това е особено важно за отпадъци като чаени листа и кафе, които не се разграждат. Други храни, с които трябва да бъдете предпазливи, включват мазнини или масло, тъй като те ще се втвърдят в тръбите и ще причинят запушване. Вместо това абсорбирайте маслото върху хартиена кърпа и го хвърлете в компоста.

5. МИНЕРАЛИ

Минералите, разтворени в твърда вода, могат да се натрупат и да причинят неразтворими маси, които лесно ще блокират канализацията ви. Едно решение е инсталирането на омекотител за вода за вашия дом, ако твърдата вода е проблем във вашия район. Ако това не е опция, ще трябва редовно да се спускате и премахвате утайката. Но ефективността от почистването от ваша страна може да не е трайно и да се използва вакуум помпа за отпушване на канали, така че  потърсете професионална помощ, ако вашите канали и тръби не се оттичат добре.

6. МАЛКИ ОБЕКТИ

Малките предмети могат да намерят място във вашето водопроводно снабдяване и да предизвикат поразия. Нищо освен вода и човешки отпадъци не трябва да слизат до тоалетната, да се оттичат или да потънат. Всеки друг обект трябва да бъде изхвърлен отговорно в кошчето, компоста или контейнерите за рециклиране. Ако някоя чужда материя е попаднала във водопровода ви и създава проблеми, вероятно ще се нуждаете от професионална помощ, за да се премахне с машина за отпушване на канали, което да гарантира, че водопроводът ви е в нормалното си състояние.

7. КОРЕНОВА СИСТЕМА

Най-малките пукнатини или течове във вашите подземни тръби могат да привлекат растежа на корените на дърветата. След като вътре в тръбите ви корените на дърветата бързо се увеличават, възпрепятствайки водния поток и причиняват повреда на тръбата. Изчистването на корените на дърветата от тръбите може да бъде сложно и да изисква обслужване на корените, почистване на струята под налягане, ремонт без окопи или дори изкопаване. Прегледайте кореновата структура на вашите дървета и растения и следете състоянието на вашите канали, за да предотвратите обширен и скъп ремонт. Добре е да помислите колко ще ви струва отпушване на канала в този случай и дали си заслужава да платите тази цена, ако отложите проблема във времето. Ние от „КаналиБг“ можем да съдействаме денонощно за отпушване на канали в София.

КАК ДА ОТПУШИМ КАНАЛИТЕ

Редовната профилактика на канализационната система е от огромно значение за нейното безпроблемно функциониране, като хората често пренебрегват това и се получават запушвания. Ние от „КаналиБг“ сме на среща с нашия професионален опит по отпушването на канали, за да отстраним проблема.

Ето и няколко от начините за поддържане на канализационната система в изправност:

Методите, които ще Ви предложим за отпушване и поддръжка на тръбите Ви са много популярни и могат да бъдат изпълнени с подръчни материали, които много често присъстват в нашия дом:

Почистване с кипяща вода и сода

Преди да пристъпите към изливането на кипяща вода и изсипването на сода, трябва да отстраните виждащите се частици отпадъци в сифона. След това почистете с кипяща вода по следния начин. Кипнете един литър вода и го изсипете в канала. Изчакайте 15 минути, след което използвайте с ръчна помпа за отпушване на канал. Изсипете в канала една чаша сода и след това кипяща вода – съотношението между содата и кипящата вода трябва да бъде 1:3.

Содата образува в тръбите на канализацията алкална среда, което улеснява отделянето на отпадъците, които водата ще отмие. Още една полза от изсипването на сода в тръбите  е дезинфекцирането им.

Отпушване на канали със сода и оцет

Използвайте реакцията, която настъпва при смесването на сода и оцет, които са основа и киселина. Содата и оцетът трябва да са в равни количества – например по половин чаена чаша. Първо изсипете в канала содата, а след нея оцета. Между тях ще започне химична реакция, съпроводена с образуването на пяна, затова веднага след изсипването на оцета запушете канала с тапа. Оставете сместа да действа около два часа, след което махнете тапата и изсипете кипяща вода – достатъчно е да е един литър.

Почистване със сода и сол

Съотношението на содата и солта трябва да е 1:1, например по половин чаша. Изсипете ги в канала, след което залейте с кипяща вода. Оставете сместа да действа от 8 до 10 часа.

Периодично поддържане на тръбите

За периодично поддържане на чистотата на вътрешността на тръбите на канализацията е достатъчно да изсипвате кипяща вода в канала. Тя разтваря мазнините и сапуна.

Можете и да си направите домашен препарат за профилактично поддържане на чистотата на тръбите. В плътно затварящ се съд, например голям буркан, смесете чаша сол, чаша сода и четвърт чаша винен камък (тартарова киселина). Периодично изсипвайте в канала от сместа и след това изливайте кипяща вода. След няколко минути можете да пуснете и студена вода, за да отмиете отделените налепи.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЕРИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ?

Ето няколко причини, поради които трябва да се доверите на професионален водопроводчик, когато вашите канали се нуждаят от допълнително внимание.

Професионалист има необходимото оборудване

Това, което работи добре за едно запушване, може да не работи за друго. Купените от магазина почистващи препарати за източване не винаги отговарят за всички случаи – това може да доведе до непълно почистване, оставяйки някои части от запушването непокътнати, за да се реформират по пътя. Но професионален водопроводчик разполага с оборудването, необходимо за диагностициране на всяко запушване на канализацията, като дренажни змии( кабел за отпушване на канали), проволка за отпушване на канали и почистващи препарати в търговски клас, и приспособява техните методи за отпушване към специфичните му нужди.

Професионалистите имат опит

Повечето собственици на жилища имат известен опит в справянето на прости запушвания, но когато буталото не работи, там опитът има тенденция да приключи. Но лицензираните фирми за отпушване на канали имат опит с хиляди запушени канализации и може да помогнат за справяне с проблема от първия път.

Ако имате нужда от ВИК за отпушване на канали в София и страната, ние осигуряваме помощ за поддържане на водопровода в страхотна форма през цялата година.

Изберете „КаналиБг“, защото ние гарантираме качество, надеждност, отзивчивост, коректно и бързина на едно място.

„КаналиБг“ са на разположение 24/7 за отпушване на кОтпушване на каналианали в рамките на София и околността.

Обадете ни се на +359 878 796 129 или се свържете с нас на адрес kanali2009@abv.bg, за да получите повече информация за това как нашите експертни водопроводчици могат да ви помогнат с запушените ви канали (или почти всичко друго, свързано с водопровод! Може да ни потърсите и директно от нашата страница: https://kanalibg.com/kontakti/ .Ние сме напълно лицензирани, работим бързо и ефикасно. Обадете ни се днес – няма да съжалявате.

Call Now Button